LAKEFISKE – ÅRET RUNDT – under arbeid

Lake forbinder de fleste med vinterfiske på Mjøsisen eller på store elver som Glomma og  Gudbrandsdalslågen. Men du kan faktisk ha et givende fiske etter denne ferskvannstorsken i mange av vannene i Oslomarka også, og best av alt, du behøver ikke å fryse deg halvt ihjel på isen. Lake kan du fiske året rundt!

 

Tre ting kjennetegner laken, den liker kaldt vann, den er nattaktiv, og den liker seg nær bunnen. Den er også en grådig rovfisk som spiser det meste som kommer i dens vei. Med dette i bakhodet er det ikke så vanskelig å komme i kontakt med den med sportsfiskeredskap.

Det tradisjonelle lakefisket foregår tidlig på vinteren i det laken trekker mot gyteplassen. Hvor disse plassene er i de forskjellige vann er det ofte litt hemmelighetskremmerier rundt, men ikke verre enn at man får noen tips av lokale fiskere hvis man spør. Ellers vil avslørende hull på isen på populære lakevann røpe mye. For dem som har lyst til å prøve seg i Oslomarka er det lettere. I Årboka for 1997 har noen velvillige sjeler røpet noen av godplassene i Nøklevann.  Og disse plassene er testet ut med hell både sommer og vinter.

 

NÅR BITER VINTER-LAKEN?

Det kan være lurt å dele vinterens lakefiske i tre, periodene før, under og etter gytingen, da laken oppfører seg litt forskjellig i de forskjellige fasene. Den perioden det for mange er mest interessant å fiske lake er desember og januar, perioden like før gytingen. Da har store mengder lake trukket mot gyteområdene, de er i god kondisjon, og de er fortsatt interessert i mat. Her vil både stillestående meite og mer aktivt fiske fungere, og den beste tiden ser ut til å være akkurat i skumringen og noen timer utover. I februar-mars, selve gyteperioden, er naturligvis konsentrasjonen av laker tett, men nå er de mer opptatt av gytingen enn av å spise. De er likevel mulig å få til å bite, og da hele natten igjennom, men de krever flere stimuli i form av bevegelser og lyd. Hard dunking i bunnen, mye skranglelyder, gjerne hvite plastikkremser oppover sena, er ofte nødvendig. I mars-april etter at gytingen er ferdig vil lakene naturligvis være sultne og lettere å ha med å gjøre. Meitefiske vil fungere ypperlig, selv om det som ellers i året ser ut til at aktivt fiske gir mest fisk. Igjen er det i skumringen og noen timer framover som er best.  Dessverre er disse utgytte lakene i noe dårlig forfatning og vil være slanke og ikke så godt egnet som mat.

 

METODER PÅ ISEN

Laken er som nevnt en altetende rovfisk, og kan fiskes både med pilk og agn, eller helst begge deler i kombinasjon. Rent meitefiske vil fungere bra året rundt, med unntak av gytetiden hvor et stillestående agn fisker dårlig. Gode agn er fileter av abbor, lake, makrell og annen fisk, men reker fungerer også godt.

 

Når rent pilkefiske uten agn på kroken fungerer såpass bra viser det at laken bruker andre sanser enn bare luktesansen når den er på matjakt. Men når den hugger på pilken i gytetiden kan det like godt være aggresjon og revirhevding som er årsaken.

 

Det er vanlig å kombinere pilkens lokkeevne med agnets fristende lukt med å bruke en pilk med en egnet krok hengende 10 cm under pilken. Å pilke dette i varierende bevegelser like over bunnen med enkelte dunk borti bunnen fungerer ofte greit. Men man kan godt gjøre takkelet enda mer spennede og effektivt. Laken lokkes av lyd, og hvis du fester en røyeblink eller en tynn sluk i øverste smettring vil den vil slå mot hovedpilken og lage skranglelyder nede i dypet. I tillegg kan man bruke en skikkelig tung pilk, gjerne bortimot 100 gram, slik at den dunker skikkelig i bunnen. Det er tydelig at laken lar seg lokke av dette. For å forhindre at agnet blir knust fullstenig av pilken bruker mange kraftig stivt snøre evt ståltråd  mellom pilken og agnet slik at det skyves til siden når pilken slippes ned. Eventuelt kan man feste fortommen i overkant av pilken i en oterhvirvel, slik at den stikker ut til siden. Om man velger å bruke en stor enkeltkrok eller en noe mindre treblekrok er en smakssak. Treblekroken får lettere feste i lakemunnen men krever samtidig hardere tilslag for at kroken skal trenge inn. Mange foretrekker faktisk en mellomløsning med å bruke en dobbeltkrok. En ypperlig krok til dette fisket lager du enkelt ved å klippe av den ene kroken på en laksetreblekrok.

 

Som nevnt er den vanlige metoden å pilke like over bunnen, og noen ganger slå nedi. Noen ganger kan det lønne seg å dunke konstant i bunnen og heller bare løfte opp og holde stille i korte perioder. I det hele tatt bør man variere hvor ”bråkete” man fisker. Fisken kan f.eks bli lokket av bråkingen men tør ikke bite før det hele roer seg litt. Det å plutselig dra hele takkelet en meter opp og så vente litt, kan føre til at laken tror agnet er i ferd med å forsvinne og hugger til. Når laken napper kan du merke du det på samme måte som ellers slik at du ikke er i tvil om hva som skjer, men det kan også være bare en diffus dirring i snøret.  I perioden utenom gytetiden er det som oftest bare å vente litt, så har laken slukt agnet, mens i gytetiden  bør man gjøre tilslag før laken spytter agnet ut igjen.

 

Laken gyter og trives generelt på stein- eller grusbunn, og spesielt i gytetiden er det derfor viktig å merke seg om det er hardt når du pilker redskapen i bunnen. Føles det som om pilken synker ned i mudderet på bunnen er du ikke på rett plass!

 

Utstyret kan være en litt kraftig pilkestikke eller en pilkestang, gjerne med 0,35-0,40mm tykt snøre. Grunnen til at du bør bruke såpass tykt snøre er delvis fordi det er mindre elastisk enn tynnere sene slik at napp registreres bedre og tilslaget blir bedre, og fordi det er lettere å håndtere med hansker eller votter i vinterkulda. Og så er det greit å ha litt kraftig sene hvis kjempelaken skulle bite på. Hullet bør være så stort som mulig, ikke bare for at laken kan være stor, men også fordi den gjerne krøller seg oppover snøret og ikke er så grei å få dratt opp av et lite hull. En isfiskeklepp bør du ha med.

 

 

SOMMERFISKE ETTER LAKE

Utpå sommeren har laken spist seg opp etter gytingen og begynner å bli interessant som matfisk igjen. Og det er faktisk fullt mulig å fiske lake i sommervarmen også. Selv om laken nå foretrekker å holde seg på dypere vann er de på aktivt matsøk, og vil være lette å lokke til hugg dersom man treffer på dem. Og det viser seg at mange av plassene som er gode om vinteren faktisk også er gode om sommeren.

 

To metoder er aktuelle, det ene er meitefiske fra land, og det andre er mer eller mindre aktivt fiske fra båt.

 

Meitefiske fra land kan fungere svært bra. Ved hjelp av et søkke kastes agnet ut til der man håper at lakene befinner seg, og når snøret før eller senere strammer seg får man se om man hadde rett. Agnet blir som på vinterstid, men makrellbiter har vel pekt seg ut som temmelig effektivt. Sjansen for at annen fisk også finner på å bite er stor, spesielt når du fisker i dagslys, men det er bare hyggelig bonusfisk i form av stor gjedde, abbor, ål eller ørret. Det lønner seg å bruke glidende takkel slik at fisken ikke merker motstand fra søkket når den tygger i seg godbiten du har satt på kroken. Når du har latt fisken få bruke noen sekunder på det kan du gjøre et bestemt tilslag, og så presse fisken opp fra bunnen så den ikke roter seg fast i kvister og  trestokker eller mellom steiner. Utstyret du bruker til dette fisket kan godt være litt grovt. Laken ser ikke ut til å bli skremt av tykt snøre, det er ingenting i veien med å bruke så grovt som 0.40mm. Og grovere redskap gjør at du lettere kan kaste ut tungt søkke og stort agn, og tykkere snøre gjør at du kan ta i skikkelig når du skal presse fisken opp fra bunnen. Kroken kan være en litt stor enkeltkrok beregnet på meite, 1/0 er passe størrelse. Har du ikke annet kan en stor markkrok fint brukes.

 

Å fiske fra båt sommerstid har imidlertid mange fordeler. Du kommer til på alle plasser, du kan lettere avfiske et større område hvis du er i tvil om hvor fisken står, og ikke minst har du større muligheter til å pilke agnet, noe det ser ut til at laken liker godt om sommeren også. Om du har tilgang til robåt er det fint, men kano, gummibåt og for den saks skyld bellyboat kan fint brukes.

 

Det er en stor fordel å ankre opp. Har du ikke anker og tau kan du putte en stor stein i en pose og feste det til det tykkeste nylonsnøret du har med deg. Slipp det ned til bunnen 10-15 meter unna der du har lyst til å ligge og slipp ut snøre etterhvert som du blåser eller driver mot det utvalgte stedet. Dermed slipper du at ankertauet henger rett ned der du fisker med fare for at du henger deg fast i det under fiske, eller enda verre at laken svømmer seg fast i det mens du har den på kroken. Til dette fisket kan man fint bruke pilkestenger av samme type som man bruker på isen. De er mye greiere å manøvrere i båten enn vanlige stenger, og gjør også håvingen lettere. Her kan du selvsagt velge den enkle løsningen med en tung sluk med en snøretafs under med en krok med agn på som du pilker i rolige bevegelser over bunnen. Men det ser ut til at fangsten øker betraktelig hvis man spiller på alle fiskens sanser og bruker et bråkete og synlig takkel som under isfiske.

 

Lake er en god matfisk med hvitt og fast kjøtt som egner seg godt til både koking og steking. Mange foretrekker å flå laken før tilberedning, noe som ikke er så veldig enkelt. Men skjærer du et snitt bak hodet på fisken og bruker en tang til å få tak i skinnet klarer du nok å dra det av. Man bør vente til etter tilberedningen med å krydre fisken, da laken av en eller annen grunn blir seig hvis man f.eks har salt i vannet under kokingen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *